Vi bygger på förtroende sedan 1928

Jobba hos oss

Peter Johannisson,Platschef
"Det gäller att få ut det bästa av alla"

En stor del av sitt yrkesliv har Peter Johannisson byggt skolor och förskolor, först som snickare, sedan som arbetsledare och så småningom som platschef. Just nu lägger han och hans gäng sista handen vid utbyggnaden av Tygelsjöskolan. Men själv var han inte skolans ljus. Det fanns annat som var mer intressant – då.

– Ja, jag var tvungen att plugga på distans efteråt för att skaffa mig en utbildning.

Lagandan lika viktig här som i idrotten

En av de saker som lockade i stället för studier var handbollen. Peter Johannisson var aktiv i HK Malmö, där han spelade som mittsexa på linjen och som trea i mittblocket; 52 mål på 42 matcher. Han är fortfarande aktiv, i dag främst som tränare för flickor 98/99.

– Det intressanta är att lagidrotten bygger på samma koncept som vi använder i företaget. Det gäller att få ut det bästa av alla. Du är kanske inte är den bäste, men kan ändå göra en stor insats för laget. Det jobbar jag mycket med, både här och i handbollen.

Samtidigt delar han med sig av ett knep han brukar använda för att få handbollstjejerna att vilja delta i löpträningen: ta fram bollen, anordna stafetter och tävlingar. Tävlingsmomentet får vem som helst att vilja springa hur länge som helst.

En bra chef är tydlig och rättvis

Peter Johannisson är aldrig så nöjd som när alla i laget fungerar och gör vad de ska. Här har cheferna en viktig uppgift:

– En bra chef är tydlig och rättvis och ärlig, och inser att alla kan göra fel. Det gäller både att minimera felen och att hantera dem så att alla blir nöjda. Det bästa sättet brukar vara att berätta vad som har hänt, för då går det att vända ett fel till någonting positivt i stället.

Han berättar om ett tidigare skolbygge där man hade måttat ett fönsterparti fel och upptäckte detta först när det kommit på plats.

– När vi berättade för beställaren vad som hade hänt föreslog de själva en annan lösning, som fungerade lika bra och som gjorde att vi kunde behålla en konstruktion som annars skulle ha kostat 35 000 kronor att göra om.

– Om jag och min arbetsledare Patrik Johannisson och Roland Augustsson bemöter eventuella problem på ett positivt sätt blir det lättare för alla att lösa dem tillsammans, tillägger han. Över huvud taget är arbetsledarna avgörande för att produktionen ska fungera.

Planerar bäst själva

En annan viktig roll har entreprenörerna. Vid ett möte varje måndag går man tillsammans igenom vad respektive entreprenör ska göra under veckan.

– Sedan får de själva prata ihop sig om vem som ska göra vad, liksom var och hur de ska kunna komma till. Det är vi som bestämmer vad som ska göras, men hur det ska göras sköter de mycket bättre själva.

Själv lägger han mycket kraft på att hålla i ekonomin, tänka nytt och smart för att hitta enklare, smartare och billigare lösningar.

– Gör man det aktivt kan det blir ganska stora belopp. Förutom att vara delaktig i inköpen har jag väldigt fria tyglar och kan styra ganska mycket som jag själv vill. Dessutom har vi ju nära kontakt med ägarna och därmed till besluten.

Jobba hos oss